Vad händer om man trimmar?

Här snackas det om Tuning, Service och Reparationer

Moderatorer: Leopold, Daniel, Johanna, Nitro, atte69

Vad händer om man trimmar?

Inläggav Kefiro 02 nov 2019, 07:41

Jag undrar vad som händer om man trimmar sitt luftgevär, och åker fast för det. Låt säga att någon har köpt ett luftgevär, sätter i en exportfjäder och polisen av någon anledning uppmärksammar detta. Det kan tex vara när man skjuter luftgevär i sin trädgård och någon av grannarna får panik när dom ser ett gevär och ringer 112.

Jag förutsätter att man blir anmäld för olaga vapeninnehav, men vad blir det för straff?
Kefiro
 
Inlägg: 4
Blev medlem: 02 nov 2019, 07:36
Tack utdelade: 0 gång
Tackad: 0 gång i 0 inlägg

Re: Vad händer om man trimmar?

Inläggav börne 02 nov 2019, 08:26

Vapenbrott i dess olika former

2019-05-07
Helena Mogianos på Södertörns Tingsrätt
Ämnen: vapenbrott


Vapenbrott i dess olika former
Vapenbrott kan avse en stor mängd olika vapen eller vapenliknande föremål och straffet varierar från böter till fängelse i sex år. År 2018 skärptes straffskalorna med syfte att höja straffnivån generellt för de grövre formerna av vapenbrott. I detta blogginlägg ska jag bena ut vilka vapen som egentligen omfattas av vapenlagen och hur de olika gradindelningarna av brottet numera ser ut.

Vilka vapen omfattas av vapenlagen och vad innebär det?
I vapenlagen regleras skjutvapen och vapen som ska jämställas med skjutvapen. Skjutvapen är vapen med vilka kulor, harpuner eller andra projektiler kan skjutas ut med hjälp av krutladdningar, kolsyreladdningar, komprimerad luft eller andra liknande utskjutningsmedel. Exempelvis automatkarbiner, pistoler, gevär, kulsprutor och s.k. soft airguns. Uppräkningen av vilka projektiler som ska kunna skjutas ut är bara exempel. Man kan också tänka sig att ett skjutvapen kan skjuta ut exempelvis bultar, spikar och pilar.

Vapen som ska jämställas med skjutvapen är exempelvis eldkastare, armborst, start- och signalvapen som laddas med patroner, tårgasanordningar som pepparspray och olika typer av elchockvapen som s.k. tasers och stunguns.

Den uppmärksamme kan konstatera att det är stor variation på de föremål som omfattas av vapenlagen, men det finns också en rad föremål som faller utanför lagen. Det gäller vissa typer av salutkanoner, vissa skjutvapen som tillverkats före år 1890, bultpistoler avsedda för byggnadsarbete, arbetsverktyg avsedda för slakt eller industriellt bruk och skjutanordningar som är avsedda för livräddning.

Det krävs som utgångspunkt ett tillstånd för att ha ett vapen som omfattas av vapenlagen. För den som fyllt 18 år krävs dock inte tillstånd för att ha vapen som har en begränsad effekt i förhållande till andra jämförliga skjutvapen om vapnet är ett kolsyre-, luft-, eller fjädervapen avsett för målskjutning, exempelvis s.k. soft airguns, paintballvapen och harpunvapen. Tillstånd hanteras av polismyndigheten som gör en lämplighetsbedömning. Ett meddelat tillstånd kan återkallas bl.a. om tillståndshavaren visat sig vara olämplig att inneha skjutvapen till exempel för att hen har begått brott.Vad händer om man innehar ett skjutvapen utan att ha tillstånd?
Vapenbrott och ringa vapenbrott

Den som avsiktligen (uppsåtligen) har ett skjutvapen utan tillstånd, eller överlåter eller lånar ut vapnet till någon som inte har tillstånd döms för vapenbrott. För brott av normalgraden kan man dömas till fängelse i högst tre år.

Om brottet inte är avsiktligt utan har begåtts av oaktsamhet eller är ringa döms gärningspersonen till böter eller fängelse i högst sex månader. Ringa brott är bagatellartade överträdelser. Det kan exempelvis vara att någon har ett äldre vapen som det inte finns passande ammunition för här i landet, eller ett vapen som är obrukbart eller har något fel som är svårt att laga. Om gärningspersonen har enstaka sådana vapen som ska jämställas med skjutvapen, exempelvis kolsyre-, luft- och fjädervapen, start-, och signalvapen samt elchock- och tårgasanordningar så finns det ett betydligt större utrymme att bedöma innehavet som ringa brott.

Grovt vapenbrott

Straffskalan för grovt vapenbrott är fängelse i lägst två år och högst fem år. Vid bedömningen om brottet är grovt har det betydelse om personen har haft vapnet på allmän plats eller annan plats där människor brukar samlas, om vapnet är av särskilt farlig beskaffenhet, om innehavet har avsett flera vapen eller om gärningen annars varit av särskilt farlig art. Att vapnet är av särskilt farlig beskaffenhet har främst med vapnets eldkraft att göra. Vapen av militär karaktär, som automatgevär, kulsprutor, pansarskott och grovkalibriga gevär avsedda för militärt prickskytte är oftast särskilt farliga. Även halvautomatiska vapen kan vara särskilt farliga om de är avsedda för särskilt kraftfulla patroner. Om vapnet är manipulerat på något sätt, exempelvis ett avsågat hagelgevär, kan även det göra att det anses vara särskilt farligt.

Att gärningen är av särskilt farlig art kan exempelvis vara att gärningspersonen förvarar ett skarpladdat vapen öppet i bostaden trots att flera personer vistas där eller att vapnet finns i en kriminell miljö. Är gärningspersonen alkohol- eller narkotikapåverkad kan även det få betydelse eftersom hen då har sämre omdömesförmåga.

Synnerligen grovt vapenbrott

Den allvarligaste formen av vapenbrott är synnerligen grovt vapenbrott. Straffskalan är fängelse i lägst fyra år och högst sex år. Vid bedömningen har det betydelse om gärningen har avsett ett stort antal vapen. Lagstiftaren har inte sagt hur många vapen som krävs och bedömningen påverkas naturligtvis av vilken typ av vapen det rör sig om. Ju farligare vapen, desto färre krävs för att vapenbrottet ska anses vara synnerligen grovt. I praxis har innehav och överlåtelse av 174 deaktiverade vapen, bland annat åtta automatkarbiner och 47 kulsprutepistoler, bedömts som synnerligen grovt vapenbrott. Innehav av fem helautomatiska automatkabiner och ammunition har däremot av Högsta domstolen inte bedömts som synnerligen grovt brott, utan grovt brott. Det är inte bara antal och typ av vapen som styr om ett vapenbrott ska anses vara synnerligen grovt, det ska även här göras en helhetsbedömning av alla relevanta omständigheter.

Häktning

Eftersom grovt och synnerligen grovt vapenbrott tillhör de allra allvarligaste brotten (där straffet är minst två års fängelse) ska den som misstänks för sådant brott i normalfallet häktas under utredningstiden (s.k. obligatorisk häktning), om det inte är uppenbart att skäl till häktning saknas.
Air Arms S400 MPR FT .177 Aeron CZ/Hawke SW 8-32X56
Air Arms TX200 HC .177/Aztec Emerald 5,5-25X50
Air Arms S400F Classic .177/Leapers 3-12x44
Tanfoglio Witness 1911.
Stiga Zenit Super.

Bild Bild
Användarvisningsbild
börne
 
Inlägg: 13159
Blev medlem: 03 mar 2013, 10:25
Ort: Kristianstad
Tack utdelade: 2252 gång
Tackad: 4077 gånger i 1457 inlägg
Skytteklubb: Mörrums Skyttegille
Luftvapen favorit: Air Arms

Re: Vad händer om man trimmar?

Inläggav Kefiro 02 nov 2019, 09:09

Tacl! Jag misstänker då att man skulle bli dömd för vapenbrott av normalgraden, men döms det ut fängelsestraff? Har det prövats någon gång, vad som händer om någon har åkt fast för trimning?
Kefiro
 
Inlägg: 4
Blev medlem: 02 nov 2019, 07:36
Tack utdelade: 0 gång
Tackad: 0 gång i 0 inlägg

Re: Vad händer om man trimmar?

Inläggav jerico 02 nov 2019, 09:59

Vem i hela friden vill sitta på kåken för att man trimmade luftgeväret? Jag har svårt att komma på ett mer skrattretande (bland de andra fångarna) brott. Själv så är det en god anledning att låta bli för att det är olagligt....
jerico
 
Inlägg: 155
Blev medlem: 23 okt 2017, 20:08
Tack utdelade: 5 gång
Tackad: 38 gånger i 30 inlägg

Re: Vad händer om man trimmar?

Inläggav Kefiro 02 nov 2019, 14:07

jerico skrev:Vem i hela friden vill sitta på kåken för att man trimmade luftgeväret? Jag har svårt att komma på ett mer skrattretande (bland de andra fångarna) brott. Själv så är det en god anledning att låta bli för att det är olagligt....


Jag misstänker starkt att dom som trimmar inte bedömer det som troligt att dom skulle åka fast. Eftersom alla försäljare(Caboom, Hurricane, Funstuff etc...) säljer trimmdelar till både fjäder och PCP så är det säkert vanligare än man tror att folk trimmar.

Är det någon här som känner någon som åkt dit? Jag har svårt att tro att man skulle döma en familjefar som är mellanchef på SSAB till 6 månaders fängelse för att ha trimmat ett luftgevär. Det är nog troligare att man får dagsböter och villkorlig dom. Det kan ändå ställa till det att vara dömd vapenbrottsling, men barnen behöver åtminstone inte bli föräldrarlösa...

Jag kollade tillbaka, och en kille här åkte dit för det, för några år sedan. Han verkade bara ha fått böter.
Kefiro
 
Inlägg: 4
Blev medlem: 02 nov 2019, 07:36
Tack utdelade: 0 gång
Tackad: 0 gång i 0 inlägg

Re: Vad händer om man trimmar?

Inläggav jerico 02 nov 2019, 16:01

Jo böter är nog där man hamnar om man inte gör det rejält så att säga...

Men för egen del så är papper på en bössa värt mer än ett trimmat luftgevär...
jerico
 
Inlägg: 155
Blev medlem: 23 okt 2017, 20:08
Tack utdelade: 5 gång
Tackad: 38 gånger i 30 inlägg

Re: Vad händer om man trimmar?

Inläggav Silwer 03 nov 2019, 09:25

Böter blir det max för en förstagång och att du inte atrackerat nån med det, men det kan påverka andra saker i livet lämplighetsintyg mm.
Anställningar osv.

Tro inte att det bara ör lekstuga ifall ni åker dit och att fängelse är det enda ni vill slippa.

Allt sånt här får man ta på sitt samvete som vuxen, som under 18 räkna med föräldraproblem ifall de inte ör utslagna fylltrattar eller nåt.
Det är allt bra skönare att inte sitta hos snuten och bli förhörd oavsett utgång, folk låter så tuffa nu.
Bild
Användarvisningsbild
Silwer
 
Inlägg: 20930
Blev medlem: 23 feb 2008, 19:57
Ort: Norduppland
Tack utdelade: 41 gång
Tackad: 700 gånger i 621 inlägg
Skytteklubb: Royal British Airgunners
Luftvapen favorit: AA PT och FWB300Sm

Följande användare vill tacka Silwer för detta inlägg
börne (03 nov 2019, 09:32)

Re: Vad händer om man trimmar?

Inläggav dorro 03 nov 2019, 10:37

Oavsett om det blir böter eller fängelse så är det bara att säga ajöss till eventuella legala vapeninnehav.
Och det torde dröja många år innan det är möjligt att få vapenlicens.
dorro
 
Inlägg: 165
Blev medlem: 27 feb 2009, 19:27
Tack utdelade: 0 gång
Tackad: 14 gånger i 14 inlägg

Re: Vad händer om man trimmar?

Inläggav Silwer 03 nov 2019, 11:56

Jo och dag samankopplas mycket med tex körkort och dylikt, slå nån på käften och du anmäls för misshandel säg, körkort sitter löst.

Och ni vill inte veta vad det kostar i böter i dagens Sverige.

Vaktbolag kan öven ta in dig numera, polisen har fullt upp.
Senast redigerad av Silwer 03 nov 2019, 11:57, redigerad totalt 1 gång.
Bild
Användarvisningsbild
Silwer
 
Inlägg: 20930
Blev medlem: 23 feb 2008, 19:57
Ort: Norduppland
Tack utdelade: 41 gång
Tackad: 700 gånger i 621 inlägg
Skytteklubb: Royal British Airgunners
Luftvapen favorit: AA PT och FWB300Sm

Re: Vad händer om man trimmar?

Inläggav Archon 03 nov 2019, 14:08

Sannolikt skulle du åka på saftiga böter, som killen i artikeln nedan. 12400 kronor för att ha byggt en getingdödare. Mamma mia!

För att följa länken så måste du registera dig.Sedan skulle du få en plump i brottsregistret, och sådana är aldrig roliga att ha. Eventuella vapenlicenser kommer att ryka all världens väg, men jag kan svårligen tänka mig att seriösa vapenägare skulle vara korkade nog att riskera sina hårdvunna licenser för ett trimmat luftgevär.
Diana 35, Weihrauch Hw 35, SMK B2, Gamo Whisper IGT, Gamo Modell 300, Daisy 880 Powerline, Zoraki HP-01 Light, Crosman Vigilante, Kandar Cp-1 .22, Umarex HPP, ASG STI Duty One, Dan Wesson 3x, Sig Sauer P320 ASP, Umarex Legends Makarov PM Ultra
Archon
 
Inlägg: 689
Blev medlem: 21 sep 2014, 17:37
Tack utdelade: 28 gång
Tackad: 132 gånger i 108 inlägg
Luftvapen favorit: Diana 35

Re: Vad händer om man trimmar?

Inläggav jalfa 03 nov 2019, 15:30

man kan ju undra över hur dom kom på honom?
Sako TRG .308 win & Lapua 6x47 Vortex Viper gen2 5-25x50
Custom Tikka m55 30x47 Swarovski 3,5-18x44 BT
Tikka T3X Bifrost .308 win Swarovski Z5 5-25x52
SKB kal 12
Nobs
Steyr Challenge HFT Sightron SIII ED 45x45
Användarvisningsbild
jalfa
 
Inlägg: 97
Blev medlem: 09 sep 2019, 13:51
Ort: UMEÅ
Tack utdelade: 22 gång
Tackad: 12 gånger i 8 inlägg

Re: Vad händer om man trimmar?

Inläggav Kefiro 03 nov 2019, 18:16

I dom fall som jag har läst om så är trimmade luftgevär och andra hemmagjorda vapen oftast en bifångst vid tillslag på grund av annan brottslighet.
Kefiro
 
Inlägg: 4
Blev medlem: 02 nov 2019, 07:36
Tack utdelade: 0 gång
Tackad: 0 gång i 0 inlägg

Re: Vad händer om man trimmar?

Inläggav Silwer 05 nov 2019, 16:53

Iofs sant, men vi har sett när folk åkt fast och fått fram FUP osv på saken, så vi har sett lite.
En del högljudda personer har åkt fast just relaterat främst för luftvapen som varit olagliga.

Sen är det självklart att stå och veva med vapnet så du uppmärksammas, eller skjuta på saker du inte borde är mer riskfyllt än skjuta i en grusgrop i skogen.

Jag har fått en privatperson på mig en gång när jag sköt i en skogsbacke, plötslugt dök en snubbe upp röd i ansiktet och krävde allt möjlugt, det var inte hans mark det visste jag.
Iaf hade han hittat kringslängda sopor där och det kopplade han till mig.
Han krävde att se licens, jag sa att min bössa var licensfri, en Webley Eclipse .25 fullfart, licensen var i plånkan, han trodde mig inte fö.

Snubben luktade sprit och jag kände mig obstunat, han var ju ingen myndighetsperson, jag måste inte visa ett skit för honom.
Tror inte heller han velat ta dit polis oavsett, men sånt vet man inte.

I varje fall sa jag att jag inte spridit ut sopor i området och var gammal nog att begripa bättre.

Så iaf lugnade sig gubben och stövlade hem igen, bodde tydligen inte så långt bort.

Men det här var före terroristerna, alla hade inte mobiler mm.
Det är helt enkelt en annan värld idag, jag har själv fått sluta skjuta lyftvapen då de bygde gruskriss och en del plåthus där jag höll till, ungar slog sönder traktorer och eldade öven upp en av dem, en miljongrej.
Jag vill inte bli misstänkt så jag slutade helt gå dit, och nåt nytt har jag aldrig hittat.

Som 17 åring togs jag av polisen med en Superstar .22 , hade inte ens ett vapenfodral, men det är en annan historia.
Senast redigerad av Silwer 05 nov 2019, 17:02, redigerad totalt 2 gånger.
Bild
Användarvisningsbild
Silwer
 
Inlägg: 20930
Blev medlem: 23 feb 2008, 19:57
Ort: Norduppland
Tack utdelade: 41 gång
Tackad: 700 gånger i 621 inlägg
Skytteklubb: Royal British Airgunners
Luftvapen favorit: AA PT och FWB300Sm

Följande användare vill tacka Silwer för detta inlägg
.22 mycket roligare (07 nov 2019, 13:05)


Återgå till Tuning - Service - Reparationer - Custom

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 2 gäster

  • Sponsorer