Sida 1 av 1

Fjäderbyte

InläggPostat: 20 feb 2017, 15:26
av cykel
Jag har en Hatzsan mod.33 som jag bytt till en kraftigare fjäder på. Den nya fjädern är ca 50mm längre än den gamla men tänker att det ska den väl vara för att få mera tryck.När jag monterat dit den nya fjädern och ska prova märker jag att den inte hakar i när jag viker pipan. Då ser jag att fjädern bottnar innan den kommer fram till (vet inte vad det heter men där den ska haka fast). Går det att kapa fjädern till rätt längd och i sådana fall måste den bli lika plan som originalet i den kapade ändan (om ni förstår hur jag menar) ?

Re: Fjäderbyte

InläggPostat: 20 feb 2017, 15:41
av bjerka
Varför skulle du byta fjäder då ?

Re: Fjäderbyte

InläggPostat: 20 feb 2017, 15:52
av cykel
Jag köpte ett nytt gevär men ville ha en kraftigare fjäder så jag köpte den till. Har ej skjutit med geväret utan bytte innan.

Re: Fjäderbyte

InläggPostat: 20 feb 2017, 15:56
av cykel
Fjädern är ca 15mm för lång. Men i butiken intygade dom att den skulle den passa till min modell.

Re: Fjäderbyte

InläggPostat: 20 feb 2017, 16:46
av Harbard
Märkligt, när man vill ha en kraftigare fjäder så skall fjädern vara kortare, kortare fjäder = kraftigare tryck och mindre slitage pga förspänning. Låter som du fått fel fjäder totalt, kapa själv eller lämna tillbaka.

Re: Fjäderbyte

InläggPostat: 20 feb 2017, 16:48
av Tempest
Jag tycker att du ska byta tillbaka till originalfjädern och skjuta med geväret i originalutförande istället, bössan blir nog bara mer svårskjuten och dessutom olaglig med trimfjädern i.

Re: Fjäderbyte

InläggPostat: 20 feb 2017, 18:48
av Archon
Tror inte att Hatsan Mod. 33 är en bössa som lämpar sig särskilt väl för trimning. Dessutom så är det ganska förenklat att tro att en kraftigare fjäder per automatik leder till mer kraft och högre utgångshastigheter. Det är mycket som måste samspela, som t.ex transferportens storlek, pistongens vikt m.m. Nu vill jag ju inte på något sätt utmåla mig själv som expert i ämnet, men risken är stor att du kommer att få en kraftigt rekylerande bössa som kommer att ge dig enbart en ytterst marginell ökning av utgångshastigheten, eller kanske rentav ingen alls.

Re: Fjäderbyte

InläggPostat: 20 feb 2017, 19:05
av Archon
Tempest skrev:Jag tycker att du ska byta tillbaka till originalfjädern och skjuta med geväret i originalutförande istället, bössan blir nog bara mer svårskjuten och dessutom olaglig med trimfjädern i.


Ett bra råd. Så hade definitivt jag gjort. Hatsan Mod 33 är en bössa som skjuter bäst inom vår lagliga gräns.

Re: Fjäderbyte

InläggPostat: 21 feb 2017, 10:28
av cykel
Tack för alla tips ! Originalfjädern åker nog tillbaka. Det är ju ändå en ny oanvänd bössa och då onödigt att slita ut andra saker i den om det heller inte blir tillfredsställande bra resultat.