Sida 1 av 1

Polygonisk räffling

InläggPostat: 04 mar 2010, 16:28
av buckshot2000
Det har ju börjat dyka upp en hel del pipor med polygonisk räffling också till luftgevär , mestadels till PCP. den polygoniska räfflingen minskar friktionen så pass att ca 4% högre uteffekt uppnås om en traditionellt räfflad pipa byts ut mot en med polygonisk räffling.

Precissionen verkar dock vara högst varierande mellan vem man frågar och många har fått bättre resultat genom att kapa bort choken på pipan ( ! ) , Jag har beställt min Hatsan .25 med polygonisk pipa lite på vinst och förlust och tänkte höra om någon mer har erfarenhet av polygoniska pipor ?

Re: Polygonisk räffling

InläggPostat: 14 apr 2010, 20:27
av Fjutt
Verkar vara många delade meningar mest har väl dessa varit aktuella på div Pistoler typ Glock, Desert Eagle och något USA vapen. Ett plus sägs vara att det är svårare för labben att avgöra vapnets egenheter så SKL får jobba hårdare *L*
Ser fram mot att höra hur det gått med projektet.
Kan lugnt säga att jag inte heller är särskilt nöjd med min AT44 i den kalibern 22an är betydligt bättre.
R

Re: Polygonisk räffling

InläggPostat: 14 apr 2010, 20:33
av Oden
Vad är nu polygonisk räffling :?: :?:

Re: Polygonisk räffling

InläggPostat: 14 apr 2010, 21:05
av Stodde
En bra förklaring !!

För att följa länken så måste du registera dig.


Re: Polygonisk räffling

InläggPostat: 14 apr 2010, 21:26
av Oden
Stodde:
En Mycket bra förklaring :smt020

Re: Polygonisk räffling

InläggPostat: 14 apr 2010, 22:01
av Dan B
Spontant så ser det ut som en polygonisk räffling läcker minder luft.

Re: Polygonisk räffling

InläggPostat: 15 apr 2010, 11:08
av HerrLarsson
Var inte den stora anledningen till att den polygoniska räfflingen utvecklades från början att man skulle göra piporna mer slitstarka? :?:
Den spontana nackdelen jag kan se då det tillämpas inom luftvapen är att totalfriktionen riskerar att öka då anläggningsytan blir större varvid den mikroskopiska avsmältningen i kulans kontaktytor minskar. En annan faktor är att då kulan ska expandera och fylla "räfflingen" krävs det att hela diametern på kjolen ska öka i högre grad än vid konventionell pipa (där kjolen ömsom komprimeras och expanderar men omkretsen fortfarande är någorlunda intakt) varvid risken för läckage i sådana fall ökar...

Bara en tanke...

Re: Polygonisk räffling

InläggPostat: 15 apr 2010, 11:46
av Jazz
Egentligen om du tittar på en räffling så ser den ut som ett kugghjul. Mao så har du hela omkretsen som du påpekar men sedan har du sidorna som är i 90 graders vinkel till dessa så ytan är större i en räffelbössa än i ett blankt lopp. Även en pollygonisk pipa har större yta än ett blankt lopp. Så att de polygoniska ellet st piporna skulle täta bättre tror jag inte på. Däremot så tror jag att de får mindre luftmotstånd på grund av mindre deformation dvs kanter och mindre ojämnheter på kulan. Men det är som jag "tror"

Re: Polygonisk räffling

InläggPostat: 15 apr 2010, 13:48
av buckshot2000
Jag vet inte om någon läste det första inlägget men i praktiken fungerar det som så att en polygonisk pipa ger ca 4% högre uthastighet än en traditionellt räfflad luftgevärspipa när samma energimängd matas in i pipan och piporna har samma längd. Det är ett ungefärligt värde på en pipa av normal längd till ett PCP.

Re: Polygonisk räffling

InläggPostat: 18 apr 2010, 15:47
av lazlo09
Lite mer ingående om polygonisk räffling: För att följa länken så måste du registera dig.