Sida 1 av 1

Trimning vs trimning.

InläggPostat: 25 mar 2010, 08:34
av skutt
Hej på er alla!

Jag kom att tänka på en sak när det gäller trimning och den beryktade precisionen.
-Om man säger så här...När det gäller krutvapen så eftersträvar man ju att förbränningen ska upphöra i samma stund som kulan lämnar loppet för att inte påverka densamma bakifrån när den är i tomma luften...(försämrad precision).
-Men det borde ju vara det samma på ett luftvapen, bara för att man får upp hastigheten så behöver det inte innebära att själva processen har varit riktig. För att förklara hur jag tänker.. Om man har en tung och långsam hammare så borde det ju påverka ventilen att släppa ut ett sakta stegrande lufttryck som når sitt max kanske efter att kulan lämnat loppet... om man drar det till sin spets...-Vs en lätt hammare med en stark fjäder som då blir snabb med en snabbt stegrande tryckkurva och en ventil som stänger innan den släpper ut onödig luft, med liten eller ingen påverkan på den friflygande projektilen...
-Vad tror ni era luftvapenrävar? Finns det någon sanning i det hela?
Tack för ett eminent forum :smt020

Re: Trimning vs trimning.

InläggPostat: 25 mar 2010, 11:00
av RoLig
Jag förstår vad du menar. Med fel setup blir det mycket spilluft. Jag tog upp samma sak för ett par år sen, men jag kommer inte ihåg vad som skrevs i tråden. Det optimala borde ju vara att få upp trycket så snabbt som möjligt(bra flöde under kort tid)..för att få kortare locktime, mindre spilluft som stör, och mindre förbrukning.
Även om det finns anordningar att sätta på pipan(airstrippers o dyligt), så är det ju bättre med så liten mängd spilluft som möjligt. Om diabolen accelererar snabbt i början, så borde den ju tillbringa kortare tid i pipan också...vilket ju är bra.

På min licenstyffe kör jag med orginalhammare o lite starkare fjäder.

Re: Trimning vs trimning.

InläggPostat: 25 mar 2010, 11:00
av Johnny
Japp.

Det är bland annat därför man försöker få så lätta hammare som möjligt i vapnen. En elektriskt styrd ventil löser ju detta på ett smidigt sätt, typ som Daystate har det. Konceptet är då snarlikt en modern insprutningspump, typ som i en dieselmotor.

Re: Trimning vs trimning.

InläggPostat: 25 mar 2010, 14:58
av skutt
Ja, då var de som ja tänkte då! Men finns det lättare hammare och starkare fjädrar att köpa till dom olika märkena, eller är det till att börja från början helt själv?
-Med tanke på att livet är så kolossalt långt och man inte har nåt annat att göra så är det väl bara att börja snickra på en egen lösning?! :smt021
-Fast om det fanns färdiga kitt så vore det ganska kul och få veta var, eller en sån där elektrisk ventil....

Re: Trimning vs trimning.

InläggPostat: 25 mar 2010, 15:02
av Jazz
Även jag skulle vilja se en el ventil, är det någon som har någon länk?

Re: Trimning vs trimning.

InläggPostat: 26 mar 2010, 10:14
av HerrLarsson
Konceptet med primär- och sekundärventil som diskuterats tidigare är intressant också. Sekundärventilens syfte är att öppna primärventilen som driver iväg projektilen. Används detta i luftvapen? -> Ju fler ventiler, ju större mekanisk tröghet och spill.

Det finns klara fördelar med "insprutningssystemet" då luftmängden verkligen kan optimeras i långt högre grad än vad renodlat mekaniska ventiler tillåter. Intressant utveckling! :-)

Re: Trimning vs trimning.

InläggPostat: 26 mar 2010, 10:31
av martinw
Man kan få samma effekt som den lättare hammaren genom att ha en mer svåröppnad ventil, antingen en större ventil eller ett högre lufttryck.

På Pro Target finns det en hel uppsjö av olika kombinationer som går att utnyttja, sekundärtryck, sekundärvolym, strömningsmotstånd före ventil, strömningsmotstånd efter ventil, ventildiameter, ventilpinnelängd, hammarvikt, hammarlängd, förspänning.
Genom att hitta kombinationen som fungerar bäst för din ammo och enegi så kan man tjäna 20% luftförbrukning.
Luftförbrukning per skott brukar vara en tydlig indikator på att geväret går jämt och att det är trevligt att skjuta med.