Sida 1 av 3

Ta bort blånering på pipa? (Crosman 2250 mod.)

InläggPostat: 19 jun 2011, 12:41
av Etienne
Är det någon som försäkt sig på detta? Mer specifikt med en Crosman 22xx?

Vad jag förstått så ska tydligen vinäger vara bra för att få bort blåneringen. Men sen då? Blir det bra? Hur jobbigt är det att hålla ytan rostfri efter det? Kan man föra på något annat sätt och uppnå liknande resultat (en "silverfärgad" pipa)?

Re: Ta bort blånering på pipa?

InläggPostat: 19 jun 2011, 12:44
av soul
Jag våtslipade en bössa en gång tills den blev istort sett spegelblank, därefter sprayade jag på klarlack och det har inte rostat någonting. Iofs så har bössan mest varit inomhus men det var nåt år sedan nu.

Re: Ta bort blånering på pipa?

InläggPostat: 19 jun 2011, 13:18
av JRS
Varför vill du ta bort blåneringen?
Mvh JRS

Re: Ta bort blånering på pipa?

InläggPostat: 19 jun 2011, 13:32
av Etienne
soul skrev:Jag våtslipade en bössa en gång tills den blev istort sett spegelblank, därefter sprayade jag på klarlack och det har inte rostat någonting. Iofs så har bössan mest varit inomhus men det var nåt år sedan nu.

Ah, gött. Det låter ju som en bra idé.
Har du några tips på teknik eller produkter?

JRS skrev:Varför vill du ta bort blåneringen?
Mvh JRS

Mestadels bara för att jag vill prova att göra det. Fick tidigare i veckan ett ryck om att jag ville bygga ett custom-luftgevär baserat på en Crosman 22xx. Jag har sett att många andra har tagit bort blåneringen för att få en blank eller mattsilveraktig yta. Tycker dessutom att de ser snyggt ut.

Re: Ta bort blånering på pipa?

InläggPostat: 19 jun 2011, 14:03
av soul
Har du en blank pipa från början utan några större skador så kan du börja med ett ganska fint papper på en gång, sen slipar du med finare å finare papper tills du är nöjd med glansen. Har du möjlighet att sätta pipan i en svarv så lär slipningen gå betydligt snabbare.

Jag kommer inte ihåg vilka papper jag slipade med men min pipa var i ganska dåligt skick från början så jag var tvungen att ta bort en del material. Våtslippapper kan du köpa på de flesta ställen som säljer bilreservdelar/bilprodukter och som namnet antyder så ska man slipa med våta slippapper.

Re: Ta bort blånering på pipa?

InläggPostat: 19 jun 2011, 23:43
av Etienne
Tack för input. Ja, det är en sprillans ny pipa som ska "av-blåneras". Jag gissar att borttagning av blåneringen utgör den lätta biten...

Det är snarare rostskydd som är svårt. Men klarlack var helt klart det som verkar vara det bästa tipset hittills. Läser man på andra forum så verkar det enda tipset vara "olja som fan! Mycket och ofta!".

Ett alternativ är väl annars att typ "kroma" pipan på något sätt. Det finns ju lite alternativ som inte bokstabligt talat innebär att man kromar föremålet, vilket också är billigare. Dock oklart hur hållbart det är. Finns ju diverse silversprayer m.m., men det lär ju vara crap...

Re: Ta bort blånering på pipa?

InläggPostat: 19 jun 2011, 23:44
av Silwer
En ovanlig sak att göra på en felfri pipa, men våtslipa den tycker jag, det tråkiga kan bli att den blir känslig för om du tar i den, så det är noga att hålal den ren och fin så den inte rostar.

Som tur är det där ju ett vapen det haglar av grejor till så vill man ha en blånerad pipa igen har man ju knappast några problem.

Re: Ta bort blånering på pipa?

InläggPostat: 20 jun 2011, 08:30
av Johnny FX
En pistolpipa är ju så kort så den kan man sätta i en
Pelarborr oxå om man har tillgång till det.
Det har jag gjort .
Tokslipa med finfint papper.
Sen polerade jag i bänkslip med polerskiva
Med autosol.
Torka rent och sen klarlacka skiten.
Då håller den.

Budgetlösningen för att polera raka saker kan vara att spänna fast den i en
Vanlig borrmaskin och spänna fast maskinen (skruvstäd)?
Lägg nån trasa eller gummibit emellan.

Re: Ta bort blånering på pipa?

InläggPostat: 20 jun 2011, 08:45
av Etienne
Silwer skrev:En ovanlig sak att göra på en felfri pipa.

Jo, det kan man tycka. Hela grejen med mitt projekt går ut på att mecka ganska mycket med grejerna, så det funkar. Dock så undviker jag helst att ge mig in på något om det med största sannolikhet blir crap. Men det verkar ju om att det här borde vara genomförbart.

Johnny FX skrev:En pistolpipa är ju så kort så den kan man sätta i en
Pelarborr oxå om man har tillgång till det.
Det har jag gjort .
Tokslipa med finfint papper.
Sen polerade jag i bänkslip med polerskiva
Med autosol.
Torka rent och sen klarlacka skiten.
Då håller den.

Budgetlösningen för att polera raka saker kan vara att spänna fast den i en
Vanlig borrmaskin och spänna fast maskinen (skruvstäd)?
Lägg nån trasa eller gummibit emellan.

Tack för tips. Ska se vad jag har att tillgå när det blir dags för detta.

Re: Ta bort blånering på pipa?

InläggPostat: 27 jul 2011, 19:02
av Etienne
Yey!

Jag har en ny coolare approach till detta. Har beställt ett hemma-nickelplätteringskit. Det är inget jag försökt mig på tidgare, men det ska bli kul att se hur resultatet blir.

Förhoppningsvis så får jag tid till detta i helg.

Re: Ta bort blånering på pipa?

InläggPostat: 27 jul 2011, 19:05
av soul
Glöm inte att fota och visa oss bilderna. Ser gärna hela processen från förarbete till slutgiltigt resultat.

Re: Ta bort blånering på pipa?

InläggPostat: 31 jul 2011, 20:46
av Etienne
Jag täntke prova två metoder för plättering:

1. Immersion silvering, vilket innebär att man putsar på en speciell vätska på ett objekt, som sedan binder med metallen och ger en extremt tunn silverplättering.
Detta är helt klart den enklaste och mest tillgängliga metoden för hemmaanvändare, men den är också mest begränsad, eftersom man bara kan plättera silver, och då endast på kopparbaserade metaller och nickel.
En flaska med silverplätteringsvätska kostar från cirka 150 kronor och upp, beroende på volym.
Jag köpte denna variant: För att följa länken så måste du registera dig.



2. Electro brush plating, vilket innebär att man kopplar in både objektet man ska plättera samt en "borste" i en elektrisk krets (handlar bara om några enstaka volt, likström). Sedan stryker man på en särskild lösning med bortsen för att skapa ett tunnt lager plätering (som förvisso är betydligt tjockare än det i metod nummer 1).
Den här metoden fungerar på de flesta metaller, men är i sin tur mer komplex och kräver att man rengör och förbereder metallen med, vad jag förstått, ganska otäcka kemikalier.
Jag köpte ett kit från För att följa länken så måste du registera dig.

(kan även köpas via deras Ebay-butik). Det kostade cirka 500 kronor för nickelpläteringskittet (finns även guld, koppar, silver, etc.).

-

Vad metod 1 är bra till i sammanhanget kan man ju undra, eftersom den metoden inte fungerar för en pipa i stål (som var mitt första tänkta användningsområde). Men, många customgrejer är gjorda i mässing, vilket är en kopparbaserad metall. Så, man kan exempelvis köpa mässinggrejer från Gmac och sedan plättera dessa för att bli av med den gula färgen.

Hittils har jag bara haft tid att snabb-testa Metod 1. Men resultatet verkar vara ganska bra. Jag testade på ett "20 Eurocent"-mynt, och resultatet är faktiskt helt OK. Plätteringen är riktigt tunn, och med enstaka gnugg med lite grovt papper så är man igenom. Så det blir helt klart aktuellt att klarlacka grejerna efter plätteringen om man ska köra på den här metoden. Det som är positivt är att om man klantar sig med appliceringen och får en ojämn applicering så kan man helt enkelt gnida bort det med lite svinto och börja om på nytt.

För att följa länken så måste du registera dig.



Återkommer med mer info om Metod 2 när jag haft tid att testköra den.

Re: Ta bort blånering på pipa?

InläggPostat: 31 jul 2011, 20:51
av Frank69
Häftigt test... tackar!!!

Re: Ta bort blånering på pipa?

InläggPostat: 31 jul 2011, 21:22
av MrBlarren
I bifogad länk kan man se hur man enkelt förnicklar hemma kanske något som går att använda på pipor m.m
För att följa länken så måste du registera dig.


Och här köper man det man behöver För att följa länken så måste du registera dig.


Re: Ta bort blånering på pipa?

InläggPostat: 31 jul 2011, 22:38
av Etienne
Det verkar vara ungefär samma teknik.
Största skillnaden är att man doppar hela objektet i ett bad med den ena varianten, kontra att man bara penslar på lite åt gången.

Det förstnämnda är nog jämnare och bättre på alla sätt och vis, och jag funderade på att köpa något liknande. Men det blir lite mer bekymmersamt med pipor när man behöver väldigt långa behållare. Det går säkert att ordna, men det verkar vara ett mer omständigt för ett förstagångsprojekt för mer otympliga detaljer. Dessutom var startkostnaden betydligt högre.

Re: Ta bort blånering på pipa?

InläggPostat: 31 jul 2011, 23:44
av Leopold
Etienne skrev:...Men det blir lite mer bekymmersamt med pipor när man behöver väldigt långa behållare.


Vanliga el-rör (VP-rör) är superbilliga och finns i en massa dimensioner bara att välja och vraka.

Re: Ta bort blånering på pipa?

InläggPostat: 01 aug 2011, 00:49
av mtn
De löp/pipor/diverse vapendelar jag kall-blånerat har jag alltid börjat med att "oljeslipa" mha slipepapper och tex symaskinolja, och om delen är lämpad för svarv, då jag har tillgång till två stycker, så har jag använt svarven. Sedan använder jag en vanlig sådan "bänk-polermaskin" i högt RPM och som någonskrev, Autosol eller annan poleringskräm/pasta.

Och sedan tvättar jag ren metallen med aceton innan vidare blåneringesprocess, jag har testat med t-röd (både med och utan denatueringsmedel :), men inget har varit lika bra.

Sedan kan man alltid försiktigt låta de kallblånerade delarna koka i tex linolja i ett lämpligt kärl, i en god stund. Jag har upplevt att detta "härdar in kallblånering" i metallen på något vis, och den vill inte alls "prilla av" lika lätt.

Men sedan du ville ha ett blankt vapen är det nog bara att köra på med våtslipning och så, men använd aceton som sista rengöring innan eventuell klarlack. :)

Re: Ta bort blånering på pipa?

InläggPostat: 10 aug 2011, 20:25
av Etienne
OK, nu har jag testat metod 2 också.

Jag har svängt lite beträffande utseende. Fick för mig att det skulle vara mer praktiskt att köra på den halvmatta silvergrålooken som man exempelvis hittar på kikarsikten i silver-utförande. Detta efter att ha fått en ordentlig påminnelse om hur lätt silverblanka ytor drar på sig fingeravtryck.

Så, planen var alltså att tok-slipa pipan och själva röret (det med ventil och grejer). Det kan ju vara värt att tillägga att allt slipande är gjort för hand, utan elektriska verktyg....
Såhär såg vapnet ut när jag fick det i slutet på juli
För att följa länken så måste du registera dig.



Redan direkt efter att jag påbörjat slipandet så inser jag att Crosmans grejer inte har tillverkats med superhög kvalité i åtanke. Pipan är faktiskt riktigt grov, och desamma gäller det underliggande röret. Blåneringen döljer det värsta rätt väl. Resultatet efter slipning blev överlag bra, men på nära håll såg man att pipan fortfarande hade märken efter blåneringen kvar.
För att följa länken så måste du registera dig.



Jag slipade ytterligare på pipan, men det gjorde knappt någon skillnad alls på resultatet. Kort därefter började jag bli lite nojjig över att slipa för mycket på pipan, ifall det skulle förstöra dess egenskaper, så jag lugnade mig med slipandet.
För att bli av med det sista så gick jag på pipan med lite bomull som var dränkt i vitvinäger. Tydligen en riktig klassiker i sammanhanget. Jag hade provat detta tidigare på CO2-korken en begagnad Crosman 2240, som jag köpte som referens-/försökskanin-/reservdel-vapen, och då med goda resultat. Även på pipan såg allt bra ut.
För att följa länken så måste du registera dig.


Den främre delen på bilden har varit tejpad tillsammans med en öronpropp, för att unvika att vitvinäger kommer in i pipan. Man ser skillnaden!
Jag insåg att jag inte med enkla medel skulle kunna slipa bort de tvärgående "mikro-hacken", så jag fick helt enkelt acceptera att det inte skulle bli bättre. Jag avslutade med att slipa pipan en sista gång, nu med grövre slippapper för att få den lite mer matta looken.

Här ser vi den färdigslipade pipan bredvid en blank pipa till en annan Crosman-bössa, som jag kommit över via en händig snubbe (den var faktiskt min backup, ifall mitt projekt skulle misslyckas :-) ).
För att följa länken så måste du registera dig.


(Notera att det grövsta längst ut på pipan kommer att täckas av en adapter senare. Dessutom var jag extra försiktig med toppen på pipan, för att inte riskera att förstöra dess egenskaper.)

Processen upprepade jag sedan med det underliggande röret. Kan ju säga att jag fick slita ganska mycket med att få bort blåneringen från den stämplade varningstexten. Det blev i alla fall bra tillslut
För att följa länken så måste du registera dig.



Som ett lite intressant sidospår så kan jag ju säga att jag plickade ut den här finfina grejen ur röret... Återigen ett tecken på att kvalité kanske inte riktigt är Crosmans grej...
För att följa länken så måste du registera dig.



Efter detta blev det nickelplättering för hela slanten. Ärligt talat är det nästan omöjligt att se skillnad på slipad metall med eller utan plättering. Enda skillnaden är en liten ändring i färgtonen (aningen mer ljusgrå med nickel). Tyvärr blev det ingen bild på detta, av diverse olika anledningar. Främst för att arbetet hittills hade tagit ganska mycket tid, och tjejen började bli lite lack på mig. Hon tyckte att jag skulle spela Portal med henne istället, så jag fick avvika ganska snart. Ni hade ändå inte märkt någon skillnad på fotografierna.

Nåväl, nästa grej var att fixa ett pipband som jag beställt från Gmac. Jag gick på detta med nickelplätteringskitet efter att initialt ha slipat och mattat ner bandet. Konstigt nog blev applicentingen otroligt dålig, vilket är mystiskt då mässigt är kopparbaserat och bör vara en mycket bra grund för plättering, särskilt efter en slipning. Jag försökte upprepa processen efter metod 1 ovan, med "immersion" silverplättering. Det blev samma skit efter det. Jag utgick från att mässingen måste vara helt mättat av någon form av olja eller likannde, så jag tokslipade den ännu mer, och rengjorde den riktigt ordentligt, och badade den i vitvinäger. Efter det så gick jag på med "immersion" silverplätteringen igen, och nu blev resultatet bra!
För att följa länken så måste du registera dig.



Tyvärr missade jag före-bilden. Men ni kan ju jämföra med originalet på Gmacs sida, eller med den utstickade lilla biten (syns tyvärr lite dåligt då den fortfarande är spegelblank):
För att följa länken så måste du registera dig.



Avslutningsvis så klarlackade jag grejerna med en matt klarlack (som förövrigt var förvånadsvärt svårt att få tag på i Göteborg). Dels utgör detta ett extra rostskydd, men ger också en väldigt fingeravtrycksavvisande yta. Jag tejpade över alla hål och liknande innan lackeringen så att det inte skulle bli något läckage där efter montering. På dessa ytor får plätteringen + olja helt enkelt räcka som rostskydd.
För att följa länken så måste du registera dig.


Re: Ta bort blånering på pipa?

InläggPostat: 10 aug 2011, 20:47
av MrBlarren
Ser väl bra ut det där :-) beträffande kvalitet så kanske man inte skall förvänta sig så mycket av den varan på ett lågprisvapen som det trots allt är frågan

Re: Ta bort blånering på pipa?

InläggPostat: 10 aug 2011, 21:04
av Ulf
Verkligen elegant Etienne :smt020

Mycket intressant tråd :thumbupp:

Det enda jag själv lyckats med avlägsnande av blånering, var när jag glömde en luftpistolpipa i en glasburk med Bräkleen över natten :-)
Den var helt utan blånering.. :oops: ägarn var måttligt road, kan man väl säga...

Re: Ta bort blånering på pipa?

InläggPostat: 10 aug 2011, 21:14
av Mika.G
Ulf skrev:Verkligen elegant Etienne :smt020

Mycket intressant tråd :thumbupp:

Det enda jag själv lyckats med avlägsnande av blånering, var när jag glömde en luftpistolpipa i en glasburk med Bräkleen över natten :-)
Den var helt utan blånering.. :oops: ägarn var måttligt road, kan man väl säga...


Ok så det funkar bra för att ta bort blånering! :thumbupp:

/MG

Re: Ta bort blånering på pipa?

InläggPostat: 10 aug 2011, 21:25
av Ulf
Mika.G skrev:
Ulf skrev:Verkligen elegant Etienne :smt020

Mycket intressant tråd :thumbupp:

Det enda jag själv lyckats med avlägsnande av blånering, var när jag glömde en luftpistolpipa i en glasburk med Bräkleen över natten :-)
Den var helt utan blånering.. :oops: ägarn var måttligt road, kan man väl säga...


Ok så det funkar bra för att ta bort blånering! :thumbupp:

/MG


Av misstag upptäckte jag detta. Skulle försöka få loss förskruvningen för kornhållarn , som satt som berget, ställde ner pipan i ett smalt glas, sprayade så det täckte ca 5 cm upp på pipan för att nå på rätta ställena.
Men glömde som sagt "åtgärden" över natten.
Metallrent & fint blev det i alla fall. Och skruven lossnade förståss enkelt.

Vapenteknikerna i lokala butiken, påstår att detta medel är det farligaste man sätter i/på ett vapen.
Gör por-rent , villet kan innebära enormt slitage, ifall man inte ögonblicklien återfettar.
Skall tydligen endast användas som lösande medel. "utvärtes". Sen handlöst på med olja.

Har i övrigt bara använt detta som lösningsmedel till fastrostade motordelar.

Re: Ta bort blånering på pipa?

InläggPostat: 10 aug 2011, 22:37
av Etienne
Tackar! Förhoppningsvis fortsätter det på det här spåret.

Jag kan ju tillägga att jag hade lite problem med rost på pipan. Övriga delar var det inga större problem med efter att ha plaskat runt i vitvinäger. Men just pipan envisades med att börja rosta, trots att jag sköljt den under flera minuter och smort in den några omgångar bakpulver och några omgångar diskmedel.
Blav helt förvånad efetr att jag vänt bort blicken från pipan några minuter, för att återkomma till ett orangeaktigt tunnt lager av rost. Det var ju enkelt fixat med ett antal ytterligare omgångar bakpulver och avskölning.

Fattar fortfarande inte varför pipan behövde 5 gånger insatsen jämfört med de andra delarna för att lugna ner reaktionerna. Nåväl, det löste sig i alla fall.

-

Ni inväntar jag bara resterande delar. Har laminatgrepp från RBgrips på väg in, via CrookedBarn som mellanhand i USA. Snubben som gör greppen är tydligen jävligt ovillig att exportera dem utanför landet, därav mellanhanden.
Tyvärr verkar det dra ut på tiden som bara fan. Jag la beställningen för nästan 2 månader sedan, men fortfarande så har RBgrips inte fått iväg grejerna. Slängde även in ett exemplar av Ultimate breech and Bolt, men dessa dröjer givetvis lika länge som greppen... *otålig*

Funderar på att köra på vanliga Crossman custom stålbreech istället. Inte för tillgänglighetens skull enbart, utan också för att den verkar vara lite rejälare. Jag har liksom ett kanske lite väl stort sikte på G, med 50 mm objektiv. Tyvärr var det det enda som passade mina önskemål, som också gick att få tag på med någorlunda enkla medel (vilket påminner mig om att jag måste uppdatera status i tråden beträffande det också).

-

Nåväl, enstaka förseningar är väl sånt man får räkna med när man beställt saker till projektet från tusen olika ställen. Under tiden har jag hunnit få material från Gmac (2 ggr!), SDcustomdesign, MellonAir, Bond Air Guns, Opticswarehouse, UK Paintball, Santas custom workshop, Airsoft-club, Smoothshooting, någon random snubbe i USA som hette Wayne, Hustle Paintball, DealExtreme, mfl.... (lång lista)

För att inte tala om grejerna från Gateros plating, Clas Ohlson, Biltema, mfl.

Lär bli en och annan del över. Då jag inte varit 100% nöjd med allt, + att jag med tiden ändrat min idé om hur det ska se ut. Så jag har en och annan "dubblett". Får bli rea på forumet senare....

Re: Ta bort blånering på pipa?

InläggPostat: 10 aug 2011, 22:47
av Jens.H
Tycker att det är riktigt roligt att du grejar med Crosman...är själv riktigt stor "fan"av dessa billiga och enkla luftvapen,som trots allt skjuter väldigt bra ut till 25 meter.Väntar verkligen på att få se hur det kommer att bli när du är färdig!!

Re: Ta bort blånering på pipa?

InläggPostat: 13 aug 2011, 21:55
av Etienne
Har nu slipat bort färgen på större delen av stocken jag täntke använda. Det visade sig vara enbart aluminium under färgen, så jag behöver inte bekymra mig särskilt mycket om rostskydd. Blir helt enkelt bara att gå över den med samma matta klarlack som alla andra delar. Men först måste jag slipat till den lite ordentligare.
För att följa länken så måste du registera dig.



Jag utgick från denna:
För att följa länken så måste du registera dig.



Jag funderade på om inte denna till och med hade varit bättre:
För att följa länken så måste du registera dig.


Men den har varit slutsåld i varje butik jag kollat i.