dano_swe skrev:Allt som plingar, ramlar, faller, går sönder eller på något sätt förstörs är roligare än att skjuta på tavla imo. Tavla är perfekt för inskjutning, utvärdera ammunition eller annat som kräver att man ser exakt var skotten tar.
My two cents ...
Man skulle kunna gräva litet djupare i det här, men litet har jag funderat på det du säger.
Dels skulle jag vilja påstå att det finns en kategori "fyrverkerinjutning". Åtminstone om det inte är förknippat med fara, tycks i stort sett alla gilla när det smäller, ryker, visslar, brinner och blixtrar. Annars skulle inte fyrverkerier vara så allmänt uppskattade.
Och de flesta barn gillar knallpulver, panga ballonger - och jag kan inte låta bli att blåsa upp mindre papperspåsar, och smälla dem. Barnsligt kul! Jag blir lika nöjd och glad varenda gång. Inte minst därför att jag inte lyckades så bra med det som barn.

En av mina favoritleksaker, var små plastraketer med metallmekanism i nosen, som antingen kunde laddas med knallpulversnutt, eller ett ollonskott. Så hivade man upp dem i luften, och när de slog ner i asfalten small det till. Nu säljer inte leksaksaffärerna ollonskott längre.
Av det skälet är det faktiskt djäkligt häftigt med smällen från ett krutgevär. Och att titta på rökdimmor, mynningsflammor, krutdoften och smällandet från ett gäng svartkrutsskyttar, tycker jag är roligare än att titta på deras måltavlor.

Och det är häftigt att se explosioner på film. Och salutkanoner gillar ju många.
Som barn kunde jag inte låta bli att tycka en atombombssvamp på film var fascinerande och vacker. (Tycker jag fortfarande, rent estetiskt.) Av en händelse tror jag, upptäckte jag, att om jag hissade upp en hink med aska från eldningsplatsen, i min klättertall på sådär 3m höjd, och sedan tömde ut askan mot marken, bildades ett jättestort häftigt rökmoln. Som faktiskt påminde om en atombombssvamp, tyckte jag. Jag älskade att leka "atombomb". Ända till den dag min mamma fick ett förtvivlat telefonsamtal från en grannfru, vars upphängda tvätt blivit totalt nersotad.
Nu var min mor en mycket förstående mor, som dessutom hade kvar ett busfrö i sig, så hon tyckte det var både ett både uppfinningsrikt och kul sätt att använda repstegen hon satt upp i tallen. (Ovanligt lång, inte så där fisigt korta som de är idag.) Hon beklagade, att av uppenbara skäl, fick tyvärr den leken upphöra.
Dels lutar jag åt att det finns en kategori "förstörelse- och kaosnjutning". Varenda kotte vet, att det är spännande att bygga ett högt torn av klotsar. Hur nöjd man än är över den prestationen, vet alla också att man känner ett glädjerus över att smälla till tornet, så allt faller ihop. Jag tror de allra flesta är fascinerade över att se sådana där superskickliga kontrollerade sprängningar av byggnader, som bara "pyser ihop" i ett moln av damm och bråte.
Min mor hade gång som barn med sina kompisar byggt små lerberg längsmed en brandmur. I dessa stack hon rejäla smällare, och sprängde lera över hela murväggen.

Portvakten blev vansinning, jagade barnen runt kvarteret, och och gav dem smörj. Sedan fick de skura väggen. (Detta var 40-tal, så barnaga var inte ovanligt. Men å andra sidan var smällarna förmodligen litet kraftfullare.

)
Krossa porslin är en klassiker. På klassiska Grekiska bröllop, slänger och krossar man avsiktligt porslin mot golvet, som för att markera och ytterligare förhöja upplevelsen, när dansen, firandet och stämningen är på topp. Min mamma samlade en gång ihop allt mindre kul porslin till en av mina födelsedagsfester, så att vi kunde tävla i porslinskrossning med bollkastning. Pilbågs- och luftskytte ingick som andra tävlingsgrenar.
Jag tror att båda fenomenen ger ett adrenalinpåslag som på något sätt orsakar ett glädjerus. Den exakta psykologiska mekanismen skulle jag vilja förstå.
Men min poäng är, att det rör sig om allmänmänskliga fenomen, som inte är specifika för skyttar. Och ändå tror jag att dessa saker litet blint förknippas med skytte. Och bidrar till att många svenskar tycker skytte är suspekt syssla och intresse
Senare återkommer jag med tankar kring känslor av makt och omnipotens, som jag också tror hör till skytteupplevelsen.
Det där med att känna tillfredsställelse över att känna att man behärskar något som inte är busenkelt, dvs träffa målet, är en så uppenbar aspekt på skytte, så det tycker jag inte finns så mycket att orda om.