Sida 1 av 1

Lideco luftfjäder i en Tracker?

InläggPostat: 29 jul 2013, 18:14
av TMCS
Verkar ha blivit omöjligt att få tag i Theoben gasfjädrar till Trackern nuförtiden. Så tror ni det kan gå att klämman in en Lideco gasfjäder i den?

Vad jag har förstått är Theoben fjädern 207mm lång med en omkrets på 18mm och då finns utrymme för tejp runt fjädern. Det finns en Lideco fjäder med omkrets på 19mm och totallängd på 205 mm (den med slaglängd på 80 mm). Den borde väl få plats? Man kanske skulle ta och bygga på med en 2 mm bricka.

Så slutligen frågan om mur många bars tryck som är att föredra. Har sneglat lite på den gula fjädern med 140 bars tryck, men känner mig väldigt osäker.

Re: Lideco luftfjäder i en Tracker?

InläggPostat: 30 jul 2013, 09:27
av gubbe
TMCS skrev:Så tror ni det kan gå att klämman in en Lideco gasfjäder i den?


Hej och välkommen TMCS :smt020
Jag har inget svar på din fråga men däremot är jag också väldigt nyfiken på svaret. :)
Min enda tanke så här spontant är att man ska nog inte ta en för kraftig gasfjäder.

Re: Lideco luftfjäder i en Tracker?

InläggPostat: 06 aug 2013, 11:40
av grym
kollade på en splirrans ny för tracker 22

70 kg verkar den vara på, bara provade med en fuluppsättning med en badrumsvåg, men det är mellan tummen och pekfingret i varjefall

Re: Lideco luftfjäder i en Tracker?

InläggPostat: 06 aug 2013, 13:36
av TMCS
Ah tackar för svar. Men jag såg att nu finns theoben gasfjädern inne igen på airgun buyer. Så det blir en därifrån istället. Både billigare och mindre bökig att få dit.

Någon som vet hur många J de levererar? Är det lönt att trycka in en .177 fjäder i en 22:a? Brukar mest plinka burkar i stugan så precision är inte överviktig, men man vill ju gärna kunna träffa hyffsat bra. Har inte haft upp den sedan jag köpte den -91. Är det något mer man ska passa på att byta?

Re: Lideco luftfjäder i en Tracker?

InläggPostat: 06 aug 2013, 20:20
av grym
pistongpackningen kan man ju byta med, och sedan fetta in allt igen

Re: Lideco luftfjäder i en Tracker?

InläggPostat: 07 aug 2013, 01:26
av Leopold
Vad är det för diameter på kompcylindern på Tracker, vilken slaglängd? Transferportens längd och diameter? Vilken effekt är det som eftersträvas, uppåt 16 Joule eller mer?

Vore intressant att få litet information om grundparametrarna.

Re: Lideco luftfjäder i en Tracker?

InläggPostat: 07 aug 2013, 09:36
av riqe
Tänkte bara slänga in ett litet tankvärt textstycke från airpang.

"Nästa ämne för dagen är gasfjäder till Webley Tracker. Eller kanske inte. En deltagare på forumet letar med ljus och lykta efter en gasfjäder till sin bössa och har i brist på att påträffa en sådan fundera över lite oortodoxa lösningar som innefattar en mer potent gasfjäder ifrån en mindre etablerad tillverkare.

Själv så förundras jag alltid över att folk har så mycket funderingar runt slagfjädrar och kraften i just dessa. Vad har detta egentligen för relevans? Ingen! Så enkelt är det!

Det absolut enda som sker när man sätter in en kraftfullare slagfjäder är att slaget blir snabbare och bortsett ifrån en marginellt snabbare locktime så finns det bara nackdelar med detta. En snabbare pistong kommer att skapa större massakrafter åt rekylen till att ge skytten en sämre praktisk skjutbarhet. Dessutom så lär konstruktionen av vapnet som sådan att utsättas för betydligt större mekaniska påfrestningar. Att vapnet även blir tyngre att anspänna säger ju sig självt. Även packningen kommer att ta stryk och inte sällan så riskerar diabolen att deformeras av den våldsamma accelerationen vilket leder till lägre BC och ytterligare nedsatt praktisk precision.

Nyckeln till högre effekt, om man nu eftersträvar detta, ligger ENBART hos vapnets "svepyta", alltså hur stor mängd luft som kan skjuta på bakom diabolen - inte hur fort den aktuella luften levereras. Redan Gerard Cardew & Co på sextiotalet kunde bevisa detta men ändå så tillkommer det ständigt generation efter generation av nya fjäderskyttar som efterfrågar just "starkare fjädrar", inte sällan utan att helt förbigå vikten av bra packningar. Ett mycket bättre och mer konstruktiv frågeställning vore just snarare "vilken packning ska jag välja till mitt vapen".

Se bara på HW35, när denna modell kom så var den en riktig rykare med angivna 750 fps. Detta fysiskt sett stora gevär är relativt kortslagigt med blott 35 mm slaglängd (därav beteckningen) jämfört med det mindre Feinwerkbau Sport som, tack vare längre slaglängd, kunde ge nära 100 fps högre utgångshastighet med lika tunga diaboler. Beeman såg och förstod så hans utveckling av HW35 blev likaledes legendariska HW80 vilken med 80 mm slaglängd direkt gav 200 fps högre utgångshastighet än föregångarna och som sådeles distansierade den argaste konkurrenten med likaledes 100 fps. Hela tricket låg alltså i en större svepyta, en större mängd luft som kunde flyttas mellan kompressionskammare och pipa.

Vapen som har en liten svepyta, exempelvis HW35 & Webley Tracker mfl, KAN inte förmås ge hög effekt helt enkelt för att de fysiska förutsättningarna saknas. Vapen som däremot har en stor svepyta (ex HW80) kan däremot trimmas vidare med gott resultat eftersom den begränsande faktorn hos dessa modeller inte är brist på svepyta utan andra variabler, vanligtvis inte helt optimala packningar. Med bättre packningar så kan man sätta in en kraftfullare fjäder då den tightare packningen bromsar upp pistongen och därmed skapar ett ökat motstånd som faktiskt kräver en starkare fjäder för att kunna övervinnas. Den tätare packningen ger mindre svinn och ju mera luft som knuffar på diabolen - desto högre utgångshastighet. Det är endast i dessa lägen som en starkare slagfjäder kan tillföra något, annars inte.

Vill man ha högre effekt ur ett klent vapen, exempelvis en Tracker, så bör man i först hand montera en bättre packning med bättre tätning. Då får man automatiskt mindre förluster och mer effekt igenom ett bättre utnyttjande av den befintliga (lilla) svepytan som vapnet uppvisar. Bättre tätning har också den goda bieffekten av mindre rekyl vilket gör att man får både högre utgångshastighet OCH bättre skjutbarhet samtidigt som livslängden på vapnets komponenter inte förkortas. Inte dumt va´?"

Källa För att följa länken så måste du registera dig.


Re: Lideco luftfjäder i en Tracker?

InläggPostat: 07 aug 2013, 09:42
av 1qaz1qaz
Där har vi dilemmat med supertacten. Liten cylinder, kort slaglängd. Ursäkta att jag byte tråd, men textstycket var riktigt bra. Tackar

Re: Lideco luftfjäder i en Tracker?

InläggPostat: 07 aug 2013, 13:02
av Leopold
Uppgifterna som refererats ovan kommer från en rätt färsk artikel av Tom Gaylord: För att följa länken så måste du registera dig.



Nu finns källan inte här och kan försvara alla påståendena, nöjer mig med att konstatera att det finns en del man kan hålla med om. Den svepta *cylindervolymen* bestämmer den övre gränsen för hur högt effektuttag man kan få från en fjäderbössa.

Tex en HW80 som exempel på en "magnumbössa" har 83 mm slaglängd och 30 mm tubdiameter ger 58.6 cc svept cylindervolym, och ger ett möjligt effektuttag på ca 27 J. Liknande cylindervolym och effektnivå får man med 26 mm tub i tex SAG AR1000 fast med 105mm slaglängd som den har i original.

En annan bössa med 30 mm tub: HW35 har 65 mm slaglängd med original läderpackning enligt mina uppgifter vilket ger 45.9 cc svept cylindervolym, ger ett möjligt effektuttag på ca 19 J. Det är samma cylindervolym och effektnivå man får med tex HW95/98 (samt ovanstående AR1000 om slaglängden förkortas till 85 mm).

Webley Tracker har enligt mina uppgifter en 25 mm tub och 75 mm slaglängd, ger då 37.8 cc svept cylindervolym. Uppgifter om möjligt effektuttag varierar men ca 14 J handlar det om.

En HW30s slutligen: 25 mm tub, 60 mm slaglängd ger 29.5 cc svept cylindervolym. Möjligt effektuttag är ca 10 J.

Alla måttuppgifter är hämtade via Google och är litet mellan tummen och pekfingret, felaktigheter kan förekomma. Men det är någonstans där man hamnar i tunat skick, maxeffekten kan skilja något beroende på kaliber.

Naturligtvis finns det mycket mer än bara den svepta volymen som spelar roll för effekten man landar på i slutänden. Fjäderstyrkan får tex inte vara för låg, då orkar inte fjädern driva pistongen i botten utan den studsar på luftkudden och skapar en fjongig avfyrning och låg effekt. Motsatsen gäller också, fjädern får inte vara för stark eller pistongen för tung, då brakar hela rasket in i tubgaveln och skapar problem med stötig rekyl och annat elände. Transferportens volym i förhållande till svept cylindervolym ska vara lagom stor, transferporten ska tillåta tillräckligt flöde för effekten etc.

Annars håller jag med i stort. Jag tror att de flesta har mest nytta av att se till att man har en riktigt bra pistongpackning till att börja med, och att pistongen löper lätt utan att nypa fast eller läcka. Trackerns packning vet jag inget om men det vore nog det första jag skulle tittat på om jag skulle tuna en Tracker. Skulle jag absolut vilja ha ut högre effekt än vad en bra pistongpackning och optimal smörjning ger så behöver man öka slaglängden på något vis för att dra nytta av en något kraftigare fjäder. Det verkar rätt bökigt men visst går det.

Re: Lideco luftfjäder i en Tracker?

InläggPostat: 07 aug 2013, 23:49
av TMCS
Nu är en Theoben gasfjäder för cal 22 beställd. Utbudet på pistongpackningar verkar tunt. Den enda jag kunde finna som garanterat passar var den här: För att följa länken så måste du registera dig.


Re: Lideco luftfjäder i en Tracker?

InläggPostat: 07 aug 2013, 23:58
av Leopold
Progunner har även en Vortek Vacseal-konvertering för ungefär samma pengar. Dock kräver den enligt uppgift från deras hemsida en del icke-reversibla modifieringar för att få den på plats, man får ta bort existerande pistongpackningsfäste och borra ett välcentrerat hål som gängas för M5 har jag för mig.

Litet bökigare än bara en drop-in ersättning. Ingen aning om det är värt besväret och om det ger en förbättring, enda jag vet är att jag gillar Vortek Vacseal-packningarna skarpt i HW30s och AR1000.